Αποστολέας Θέμα: Home barista με ένα ρομποτάκι  (Αναγνώστηκε 3920 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Centaur

• Paneristi Team
  • Paneristi Egiziano
Home barista με ένα ρομποτάκι
« στις: Μαρτίου 27, 2021, 10:34:57 μμ »
Μέσα στην απομόνωση των σπιτιών μας τους τελευταίους μήνες και των εξαντλητικών ωραρίων που έχουμε στην δουλεια (όσοι είμαστε τυχεροί και μπορουμε να δουλεύουμε απ'το σπίτι ή το γραφείο), ενα ρομποτάκι μου χει φτιάξει την διάθεση εδω και μερικές βδομάδες.

Ειναι εντελώς άσχετο με Panerai αλλα πολλοι Paneristi στο instagram με ρωτάνε τι και πως, μετά απο 2-3 φωτογραφίες που έβαλα. Οπότε έχει την πλάκα του κι αυτό μιας και φέρνει χαμόγελα.

https://i.postimg.cc/cCmBtJKD/69fdbc5275e44e10606a6835dd9078de-original-jpg.png

Προκειται για το Cafelat Robot, μια χειροκινητη μηχανή εσπρέσο που ξεκινησε το δρομο της απο crowdfunding μέσα απ'το kickstarter. Συγχρονη αναβίωση μιας παλιότερης ανάλογης μηχανής, πολύ προσεκτικά μελετημένη από έναν μάστορα του είδους, με ένα απολυτο στόχο: να φτιάχνει κανεις ενα αξιοπρεπες εσπρεσο στο σπίτι του, ευκολα και γρήγορα. Μείνετε σε αυτές τις λέξεις (αξιοπρεπης, ευκολα, γρηγορα).

https://i.postimg.cc/qRKmq0XY/8-E682428-5828-484-B-BF97-9-A53-CE22-CA86-1-105-c.jpg

Μέχρι πριν 2 μήνες δεν ήξερα τίποτα για τον εσπρεσο, είχα μια μηχανη espresso kenwood της σειράς και επινα καφε και απο τις κλασικες nespresso με κάψουλες. Κατι δεν μου αρεσε όμως, απ'την μία έβλεπα μεγαλες διαφορές με μερικά εσπρεσάκια που έπινα έξω, απ'την άλλη εβλεπα οτι ο καφες που έπινα ήταν νεροζουμι, αποφασισα να το ψάξω. Τι βρήκα; Οτι όλες οι μηχανές που βρίσκεις στο skroutz μέχρι 350 ευρώ ειναι για πέταμα. Κι όμως ειναι αλήθεια.

Και το χειρότερο; Αυτός ο αφρός που κάνουν είναι ψευτικος γιάυτο φαίνεται σαν σαπουνάδα, αποτελεσμα τεχνητής πίεσης, περνάνε τον καφέ απο μια τρυπουλα και μόνο, οπως φαίνεται παρακάτω. Και αυτά που λένε οι καφετιέρες 12, 15, 19 bar; Μπουρδες παιδια, 9 bar ειναι το standard για τον εσπρεσο.

https://i.postimg.cc/Hns7K9x2/unnamed-2.jpg

Και ποιες μηχανές θα μου πείτε είναι καλές για εσπρέσο τελικά; Δεν θα σας πω μάρκες, οι περισσότερες ιταλικές είναι,  θα σας πω κοστος. Ξεκινάνε απο 400 ευρώ, οι καλές έχουν 1000+ και φτάνουν όσο θες. Και αν σκάσω τόσα λεφτα πίνω καφεδάρες; Οχι και πάλι δυστυχώς. Θέλουν ρυθμίσεις, πρεπει να κατσεις να μάθεις για θερμοκρασίες  κι ένα σκασμό τιμές. Και στο τέλος πάλι σαλάτα μπορει να τα κάνεις. Παρόλα αυτά αν κάτσεις και τις μάθεις μετά απο πολλές πολλές δοκιμές θα έχεις ένα αποτέλεσμα καλό.

https://i.postimg.cc/FsYYLRJ7/La-Marzocco-Linea-Mini-Home-Package-with-Grinder-Black-WA-MPACKBS-coffee-oak-main-high.jpg

Και γιατί ειναι τοσο ακριβές οι μηχανές αυτές; Οσο αστείο κι αν ακούγεται, ο λόγος είναι ότι προσπαθούν να εχουν θερμοκρασιακη σταθερότητα στο νερό, μιας και είναι σημαντικότατος παραγοντας για έναν καλό καφέ. Ε και κει τα χουν κάνει σαλάτα επίσης, το τι μποιλερ θα δεις, διπλά μποιλερ, σωληνώσεις κτλ δεν λέγεται, είναι πραγματικά πιστεύω 50 χρόνια πισω. Το χειρότερο σας το είπα; Επειδή δουλεύουν σαν αθλια μποιλερ, όταν θες να κάνεις καφε και ειναι κρυα η μηχανή, σε μερικές περιπτώσεις πρεπει να περιμένεις 30 λεπτα (σωστά το γραψα) για να πιασει σωστή θερμοκρασία η μηχανή!

Ωραία κι αν τα βρω όλα αυτά είμαι ετοιμός; Οχι βεβαια, θες μύλο αλεσης εσπρεσο, χωρίς μύλο ξεχνας τον ποιοτικό καφε, απλά τον ξεχνας! Θυμαστε τους καφέδες απ'το σουπερ μαρκετ κομμένοι για εσπρεσο; Ωραία, όλοι αυτοί είναι για πέταμα για δύο λόγους: α) είναι χοντροκομμένοι, β) ειναι μπαγιάτικοι (θα ερθω σ'σαυτο μετα). Αρα τι κάνουμε; Κοβουμε τον καφέ μονοι μας, αυτό κάνουμε. Δύο λύσεις εδω, ηλεκτρικός μύλος ή χειροκίνητος μύλος. Θα λεγε κανεις τι χειροκίνητο ρε φίλε, για ποιο λόγο. Ελα που όμως δεν υπάρχει ηλεκτρικός σε τιμές λογικές που να δίνει σωστά αποτελέσματα συνεχώς. Το αφήνω εδώ αυτό, γιατί είναι μια ιστορία απο μόνο του. Παρακάτω δύο απ'τις καλύτερες επιλογές σήμερα σε ηλεκτρικό και χειροκίνητο αντίστοιχα, εγώ επελεξα τον 2ο, ο 1ος δεν υπάρχει αυτή την στιγμή σε στοκ.

https://i.postimg.cc/kG67B2hC/18-pic-1.jpg

https://i.postimg.cc/SN9y4zM7/Kinu-Handgrinder-1-scaled-2.jpg

Και σχετικά με τον μπαγιάτικο καφε απ'τα σουπερ μαρκετ; Ο καφές ειναι φρουτο, μεσα απο διαφορες διαδικασίες παίρνουμε τον καρπό του. Επόμενο βήμα για να βγάλει αρώματα είναι το ψήσιμο. Οι καφέδες απ'το σουπερ μαρκετ μπορεί να εχουν ψηθεί ένα χρόνο πριν ή και περισσότερο, είναι μπαγιατικοι δηλαδη. Οσοι παίρναμε τέτοιους καφεδες παίρναμε κάτι που δεν εχει καμια σχεση με τον πραγματικό καφέ.

Και τι κάνουμε λοιπον; Ε στην Ελλάδα ευτυχώς υπάρχουν πολλοι δυνατοί coffee roasters, που ψήνουν ακομα και καθε μέρα καφέ! Φέρνουν καφέδες ποιοτικότατους απο όλο τον κόσμο,  κατηγορίας specialty (αποτελούν την ελιτ στους καφέδες). Κάθε περιοχη έχει τα δικά της χαρακτηριστικά που αποτυπώνονται στον καφέ (αρωματα κτλ). Κοιτάξτε εδω ένα παραδειγμά καφέ που πήρα, ψημένος πριν μια βδομάδα:
https://i.postimg.cc/htrhF7kZ/E5210-F40-98-F8-4-D55-91-D0-76-F41-A7-D2-F62-1-105-c.jpg

Εχοντας ένα τέτοιο καφέ λοιπόν, εναν μύλο και μια καλή καφετιέρα, μπαίνεις στο παιχνίδι του ποιοτικού καφέ στο σπίτι. Εγώ επέλεξα να πάρω το ρομποτ για πολλούς λογους και μου βγήκε. Δεν ήθελα να περιμένω για να φτιάξω καφέ, δεν ήθελα να καθαρίζω την μηχανη (ναι θέλουν καλό καθαρισμα για αλατα κτλ), δεν ήθελα να ρυθμίζω συνεχώς τιμές. Απ'την στιγμή που θα το σκεφτώ μέχρι να έχω ένα εσπρεσάκι τελειο, μου παίρνει 5-7 λεπτά. Ανώτερο απο οποιαδήποτε καφετερια έχω πιει καφέ μέχρι στιγμής:

https://i.postimg.cc/GhnpHQrS/F8540-FE3-EB55-46-C6-8-B48-FA14-DFFA03-FD-1-105-c.jpg

https://i.postimg.cc/0NhshkyH/84-C49755-7706-4-E2-A-9857-238-A595-C68-B4-1-105-c.jpg

Το τι χαρά μου χει δώσει δεν λέγεται κι όλα αυτά για ένα καφεδάκι. Είναι μερος της ζωής μας όμως ο καφές, σωστά;  :coolcheers:

https://i.postimg.cc/QdxhTYzS/1-E680-B33-CFCC-4601-B49-C-804329901-A40-1-105-c.jpg

From AB on 2020-07-20 16:18:
"Dear all Paneristi Hellas,
Let me say that I am emotion seeing what u did for this fantastic brand. Each detail is take inspiration from the story and from your passion. I will keep every think in my special memory.What to say? Well made, we’ll done well passion."

_batman_

• Επισκέπτης
Απ: Home barista με ένα ρομποτάκι
« Απάντηση #1 στις: Μαρτίου 28, 2021, 12:40:12 πμ »
Κώστα σε καταλαβαίνω!!! Ωραία πραγματάκια πήρες!! Πριν καιρό το είχα ψάξει το ίδιο και καταλαβαίνω όλα αυτά που λες! Το ρομποτάκι θα το δω εκτενώς

Sent from my iPhone using Tapatalk

Αποσυνδεδεμένος giannistissot

• Paneristi 42mm
  • *
« Απάντηση #2 στις: Μαρτίου 28, 2021, 01:03:28 πμ »
Μπραβο Κωστα!! Υπεροχο θεμα!! Και παροτι ασχετο με πανερια ο καλος καφες εχει μεγαλη ιστορια και φυσικα ιταλική προελευση. Και θελω να επιβεβαιωσω οσα λες για μηχανές, καθαρισμα, θερμοκρασιες... ασε δε που αν μπει στο παιχνιδι και το γαλα για καπουτσινο, λαττε, φλατ κλπ... τωρα που εχω τοσο χρονο εχω μαθει κι εγώ ποσο δυσκολο ειναι το αθλημα!

Στάλθηκε από το SM-A505FN μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Αποσυνδεδεμένος Vagelis

• Paneristi 44mm
  • **
« Απάντηση #3 στις: Μαρτίου 28, 2021, 08:17:07 μμ »
Νομίζω ότι θέμα καφές είναι ένα χόμπι από μόνο του και χρειάζεται άπειρο χρόνο και πολύ χρήμα για να πετύχεις ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα.

Το topic το απόλαυσα, έψαξα κι εγώ το ρομποτακι για να το έχω στα υπόψιν μου, τσιμπημένο βέβαια κι αυτό στα $300 αλλά οι κριτικές είναι καλές οπότε σίγουρα τα αξίζει.

Θα είχε ίσως νόημα να μας γράφεις αραιά και που και ποικιλίες που δοκιμάζεις και τι γεύσεις σου βγάζουν, εντυπώσεις κλπ.

Στάλθηκε από το Redmi Note 9 Pro μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Αποσυνδεδεμένος Centaur

• Paneristi Team
  • Paneristi Egiziano
« Απάντηση #4 στις: Μαρτίου 30, 2021, 08:04:25 μμ »
Θα γράψω και για καφέδες, θα περιοριστώ σε αυτούς που έχουμε στην Ελλάδα και εχω δοκιμάσει. Μονο και μόνο που υπάρχουν πολλοι roasters στην Ελλαδα, εχει καποιος μεγαλο έδαφος για πειραματισμους.

Βαγγελη η μηχανή πήγε 430 + μεταφορικα, φτηνή δεν είναι. Αντιστοιχα κι ο μύλος δεν είναι φτηνος. Απ'την αλλη μιλάμε για καφέ που ευχαριστιέσαι κάθε μέρα, δεν ειμαστε για εκπτωσεις εκει :)

Θα το συνδυασω και με Panerai το θεμα, θα βρω εγω τρόπο :)
Let me say that I am emotion seeing what u did for this fantastic brand. Each detail is take inspiration from the story and from your passion. I will keep every think in my special memory.What to say? Well made, we’ll done well passion."

Αποσυνδεδεμένος giannis3011

• Paneristi 45mm
« Απάντηση #5 στις: Δεκεμβρίου 22, 2022, 10:42:36 πμ »
Θα γράψω και για καφέδες, θα περιοριστώ σε αυτούς που έχουμε στην Ελλάδα και εχω δοκιμάσει. Μονο και μόνο που υπάρχουν πολλοι roasters στην Ελλαδα, εχει καποιος μεγαλο έδαφος για πειραματισμους.

Βαγγελη η μηχανή πήγε 430 + μεταφορικα, φτηνή δεν είναι. Αντιστοιχα κι ο μύλος δεν είναι φτηνος. Απ'την αλλη μιλάμε για καφέ που ευχαριστιέσαι κάθε μέρα, δεν ειμαστε για εκπτωσεις εκει :)

Θα το συνδυασω και με Panerai το θεμα, θα βρω εγω τρόπο :)
Καλημερα!
Ψαχνοντας για καλη εσπρεσιερα εσπρεσιερα επεσα πανω σε αυτο το θεμα...κατατοπιστικοτατος και σε ευχαριστουμε.
Θα ηθελα να σε ρωτησω..
Ο μυλος σου τι μαρκα ειναι;
Μετα απο τοσο καιρο που εχει φυγει και ο αρχικος ενθουσιασμος εισαι ακομη ικανοποιημενος με την επιλογη σου;

Εβλεπα στην αρχη για αυτοματη αλλα ειναι τοσες οι παραμετροι π πρεπει να ρυθμιστουν που θεωρω παλι καφε καλο με μηχανη των 500 ευρω (αν δε ασχοληθεις αρκετα) δε θα παρεις...επισης μια αλλη π εψαχνα ηθελε προθερμανση κανα 20 λεπτα για καλο καφε..κατι π θεωρω πολυ υπερβολικο...
Γιαυτο καταληγω στις χειροκινητες...που η αληθεια ειναι μ αρεσουν και αισθητικα περισσοτερο.
Ελεγα για flair pro 2 που τη βρισκω ελλαδα...
Το cafelat robot υπαρχει εδω η παραγγελια μονο απεξω;

« Τελευταία τροποποίηση: Δεκεμβρίου 22, 2022, 10:50:56 πμ από giannis3011 »

Αποσυνδεδεμένος Centaur

• Paneristi Team
  • Paneristi Egiziano
« Απάντηση #6 στις: Δεκεμβρίου 26, 2022, 09:23:03 μμ »
Καλημερα!
Ψαχνοντας για καλη εσπρεσιερα εσπρεσιερα επεσα πανω σε αυτο το θεμα...κατατοπιστικοτατος και σε ευχαριστουμε.
Θα ηθελα να σε ρωτησω..
Ο μυλος σου τι μαρκα ειναι;
Μετα απο τοσο καιρο που εχει φυγει και ο αρχικος ενθουσιασμος εισαι ακομη ικανοποιημενος με την επιλογη σου;

Εβλεπα στην αρχη για αυτοματη αλλα ειναι τοσες οι παραμετροι π πρεπει να ρυθμιστουν που θεωρω παλι καφε καλο με μηχανη των 500 ευρω (αν δε ασχοληθεις αρκετα) δε θα παρεις...επισης μια αλλη π εψαχνα ηθελε προθερμανση κανα 20 λεπτα για καλο καφε..κατι π θεωρω πολυ υπερβολικο...
Γιαυτο καταληγω στις χειροκινητες...που η αληθεια ειναι μ αρεσουν και αισθητικα περισσοτερο.
Ελεγα για flair pro 2 που τη βρισκω ελλαδα...
Το cafelat robot υπαρχει εδω η παραγγελια μονο απεξω;

Καλησπέρα!

Ο μύλος στην φωτογραφία είναι ο Kinu M47, για μένα ίσως απ'τους καλύτερος χειροκίνητους που κυκλοφορούν. Σύντομα θα πάρω και τον ηλεκτρικό Niche Zero μιας και λύθηκαν πλεον τα προβλήματα διαθεσιμότητας που είχαν.

Σχετικά με την επιλογή μου, όχι απλα είμαι ικανοποιημένος, την θεωρώ απ' τις καλύτερες αγορές που έχω  κάνει. Μια αυτόματη ποιοτικη μηχανή ανετα φτάνει τις 2000 Ευρώ ΑΛΛΑ δεν πινεις αναγκαστικά καλύτερο καφε. Ιδιως αν δεν ασχοληθεις, θα πινεις πολύ χειρότερο καφε. Εδώ μιλάμε εχεις φοβερο καφέ σε 5 λεπτα. Για να μην μιλήσω για καθαρισμό που απλα δεν χρειαζεται ΠΟΤΕ.

Δεν θα παρεις την flair, το robot θα παρεις γιατι κραταει καλύτερη θερμοκρασία αλλα το πιο σημαντικό γιατι είναι ρομποτ, χαχα! Ειναι πανέμορφο. Απο Ευρώπη θα σου ρθει το ρομποτ, δεν θα χεις κανενα πρόβλημα, μην το σκεφτεσαι.

• Paneristi 45mm
« Απάντηση #7 στις: Δεκεμβρίου 27, 2022, 11:28:24 πμ »
Καλησπέρα!

Ο μύλος στην φωτογραφία είναι ο Kinu M47, για μένα ίσως απ'τους καλύτερος χειροκίνητους που κυκλοφορούν. Σύντομα θα πάρω και τον ηλεκτρικό Niche Zero μιας και λύθηκαν πλεον τα προβλήματα διαθεσιμότητας που είχαν.

Σχετικά με την επιλογή μου, όχι απλα είμαι ικανοποιημένος, την θεωρώ απ' τις καλύτερες αγορές που έχω  κάνει. Μια αυτόματη ποιοτικη μηχανή ανετα φτάνει τις 2000 Ευρώ ΑΛΛΑ δεν πινεις αναγκαστικά καλύτερο καφε. Ιδιως αν δεν ασχοληθεις, θα πινεις πολύ χειρότερο καφε. Εδώ μιλάμε εχεις φοβερο καφέ σε 5 λεπτα. Για να μην μιλήσω για καθαρισμό που απλα δεν χρειαζεται ΠΟΤΕ.

Δεν θα παρεις την flair, το robot θα παρεις γιατι κραταει καλύτερη θερμοκρασία αλλα το πιο σημαντικό γιατι είναι ρομποτ, χαχα! Ειναι πανέμορφο. Απο Ευρώπη θα σου ρθει το ρομποτ, δεν θα χεις κανενα πρόβλημα, μην το σκεφτεσαι.
Σε ευχαριστω παρε πολυ για τις πληροφοριες...
Αυτα σκεφτομα και γω...οτι με πολυ λιγοτερο κοπο απο οτι με μια αυτοματη θα πινω ποιοτικο καφε..
Βλεπω το μονο μειονεκτημα π λενε για το ρομποτ ειναι στους light roasted οτι ισως αναγκαστεις να προθερμανεις το πιστονι με καποια πατεντα η απλα κρατωντας απο κατω λιγο ζεστο νερο.
Το niche zero τον ειδα κ γω καθοτι τον προτειναν σε διαφορα φορουμ κ γκρουπ...(εχω σκιστει στο διαβασμα)
Αλλα ξεφευγει λιγο στη τιμη...500 λιρες συν τελωνειο συν φπα...Βεβαια χωρις καλο μυλο καλο καφε δε πινεις...

Αποσυνδεδεμένος Centaur

• Paneristi Team
  • Paneristi Egiziano
« Απάντηση #8 στις: Δεκεμβρίου 27, 2022, 09:11:42 μμ »
Σε ευχαριστω παρε πολυ για τις πληροφοριες...
Αυτα σκεφτομα και γω...οτι με πολυ λιγοτερο κοπο απο οτι με μια αυτοματη θα πινω ποιοτικο καφε..
Βλεπω το μονο μειονεκτημα π λενε για το ρομποτ ειναι στους light roasted οτι ισως αναγκαστεις να προθερμανεις το πιστονι με καποια πατεντα η απλα κρατωντας απο κατω λιγο ζεστο νερο.
Το niche zero τον ειδα κ γω καθοτι τον προτειναν σε διαφορα φορουμ κ γκρουπ...(εχω σκιστει στο διαβασμα)
Αλλα ξεφευγει λιγο στη τιμη...500 λιρες συν τελωνειο συν φπα...Βεβαια χωρις καλο μυλο καλο καφε δε πινεις...

Στην Ελλάδα εχουμε πολλους και δυνατούς coffee roasters, Taf, Mokka,  Kudu, Area51 και η λιστα ειναι ατελειωτη. Light ψησιμο δεν θα βρεις εύκολα, οι περισσότεροι ψήνουν medium/dark. Αλλα θα σου πω 2 πράγματα. Πρώτον, είναι universal truth ότι πρώτα αφήνεις την γυναίκα να κάνει καφε για να σου ζεστανει τα εξαρτήματα και μετα κανεις εσυ 😂😂😂. Και δευτερον ο καφες ειναι εξίσωση με πολλούς αγνώστους που μπορεί να λυθεί με πολλούς τρόπους. Εχεις pre-infusion, εχεις απολυτο ελεγχο πίεσης, κοψιματος καφε, ποσότητας. Ολα αυτά μπορούν να σου βγάλουν Αιθιοπίες με αρώματα απο κεράσι, ροδάκινο, μούρο, εσπεριδοειδη. Η να το πω πιο απλά ισορροπία μεταξύ γλυκύτητας και οξύτητας.

Μετά απο καιρό το μόνο που θα σε νοιάζει είναι να βρισκεις καφέδες που είναι παρόμοιοι στο κόψιμο ωστε να μην ρυθμίζεις συνέχεια τον μύλο.

Και μια μικρή συμβουλη. Ξεκινάς πάντα απο εναν καλό μύλο και ένα αεροπρες (30 ευρω εχει). Πίνεις καφεδάρες και συνεχίζεις την πορεία σου με το ρομποτ.  :coolcheers:

• Paneristi 45mm
« Απάντηση #9 στις: Δεκεμβρίου 28, 2022, 07:29:16 μμ »
Στην Ελλάδα εχουμε πολλους και δυνατούς coffee roasters, Taf, Mokka,  Kudu, Area51 και η λιστα ειναι ατελειωτη. Light ψησιμο δεν θα βρεις εύκολα, οι περισσότεροι ψήνουν medium/dark. Αλλα θα σου πω 2 πράγματα. Πρώτον, είναι universal truth ότι πρώτα αφήνεις την γυναίκα να κάνει καφε για να σου ζεστανει τα εξαρτήματα και μετα κανεις εσυ
. Και δευτερον ο καφες ειναι εξίσωση με πολλούς αγνώστους που μπορεί να λυθεί με πολλούς τρόπους. Εχεις pre-infusion, εχεις απολυτο ελεγχο πίεσης, κοψιματος καφε, ποσότητας. Ολα αυτά μπορούν να σου βγάλουν Αιθιοπίες με αρώματα απο κεράσι, ροδάκινο, μούρο, εσπεριδοειδη. Η να το πω πιο απλά ισορροπία μεταξύ γλυκύτητας και οξύτητας.

Μετά απο καιρό το μόνο που θα σε νοιάζει είναι να βρισκεις καφέδες που είναι παρόμοιοι στο κόψιμο ωστε να μην ρυθμίζεις συνέχεια τον μύλο.

Και μια μικρή συμβουλη. Ξεκινάς πάντα απο εναν καλό μύλο και ένα αεροπρες (30 ευρω εχει). Πίνεις καφεδάρες και συνεχίζεις την πορεία σου με το ρομποτ.  :coolcheers:
Χαχαχαχαχα
Δυστυχως η γυναικα δε τρελαινεται για εσπρεσο...Ειναι του ελληνικου.η τουρκικου οπως το παρει κανεις..
αντε κανα καπουτσινο αραια και που...Ευτυχως εχω μια γαλατιερα που κανει αξιοπρεπες αφρογαλο..Γιαυτo σκεφτομουν το αεροπρες η καλυτερα το v60 για αυτην...
αφου θα χω το μυλο τωρα..
Πηρα το 1zpresso jmax καθως απο lesswastecoffe που παρηγγειλα ειχε αυτους (ηαλλη επιλογη ηταν κμαξ αλλα διαβασα για εσπρεσο καλυτερα jmax).

Αντε να δουμε ποτε θαρθει.εννοειται τωρα αρχιζω ψαχνω καφεδες.
Τις πρωτες δοκιμες λεω να τις κανω με κανα σουπερμακετισιο φτηνο..