Για την υδατοστεγανότητα πολλά έχουν γραφτεί και δεν χρειάζεται να τα αναλύσουμε όλα ένα ένα. Για μένα κοινή λογική χρειάζεται, αν ένα ρολόι λέει 30-50 μέτρα δεν πας για βουτιές, αν λέει 100 και πάνω είσαι κομπλέ. Ούτε δύτες είμαστε οι περισσότεροι ούτε υποβρύχια, ένα μπανάκι και μια βουτιά θα κάνουμε.
Τώρα αυτοί που βουτάνε στα 30 μέτρα άντε 40 ξέρουν καλύτερα τι πρέπει να κάνουν, ποια ρολόγια να φοράνε και πώς πρεπει να τα συντηρούν.
Το θέμα μου εμένα είναι τι γίνεται με την υδατοστεγανότητα όταν το ρολόι ΔΕΝ είναι έτοιμο για βουτιά!! Και εξηγούμαι. Φόραγα το Magrette (microbrand, 500μέτρα) και ρίχνω την βουτιά μου (των εγκαινίων, αυτήν που πρωτομπαίνεις στην θάλασσα). Ε και με τρόμο συνειδητοποιώ ότι η κορώνα ήταν ξεβιδωμένη (έχω την τρέλα να το κουρδίζω και είχα ξεχάσει να την βιδώσω). Και εκεί που περίμενα να δω τους δείκτες του ρολογιού να επιπλέουν, δεν έγινε τίποτα απολύτως (ή έτσι θέλω να πιστεύω).
Το θέμα εδώ είναι ότι όλοι φανταζομαι μπορούν να ξεχαστούν και αφήσουν ξεβίδωτη/ξεκούμπωτη την κορώνα. Τι γίνεται σε αυτήν την περίπτωση, υπάρχει κάποια πρόβλεψη απ'την Panerai ή άλλη εταιρεία ώστε να γλυτώσεις τα χειρότερα. Δεν λέω να είναι το ίδιο αδιάβροχο, απλά να αποτρέπει το νερό να μπει μέσα μέχρι να καταλάβεις την $$$ρια που έκανες.
Και εδώ έρχεται για μένα το σωτήριο crown guard της Panerai που δεν σ' αφήνει να ξεχαστείς. Τι στο καλό, ολόκληρος λεβιές θα εξέχει, θα το δεις! Αλλά ακόμα και να ξεχαστείς, διαβάζω ότι ΠΛΕΟΝ η Panerai έτσι κι αλλιώς κρατάει υδατοστεγανό το ρολόι (σε λογικά πλαίσια) ακόμα και με ανοιχτό το cg lever. Και μάλιστα ότι αυτό οφείλεται στην πίεση του o-ring που από κάποιο σημείο και μέτα (2009?) πιέζεται ως ένα σημείο έτσι κι αλλιώς χωρίς την χρήση του cg lever.
Όποιος ξέρει κάτι παραπάνω ας πει την γνώμη του. Μέχρι τότε ας μην ξεχνιόμαστε, ίσως μας κοστίσει!

Υδατοστεγανότητα εκεί που δεν το περιμένεις!
Υδατοστεγανότητα εκεί που δεν το περιμένεις!